Waarom een dutje in de tuin kan leiden tot jeuk bij je huisdier
Parasieten/August 21

Niet alleen onze honden en katten zijn tijdens de warme zomermaanden graag buiten, dat geldt ook voor vlooien. Deze vervelende parasieten tieren welig tijdens de zomer en zijn massaal aanwezig in onze parken, weilanden en zelfs in onze tuinen. Het warme en vochtige Belgische zomerweer biedt een ideale omgeving voor vlooien, waarin ze zich snel kunnen voortplanten en in amper 14 dagen van een eitje in een volwassen vlo evolueren.

Vlooien zijn ongenodigde gasten die met alle plezier op je nietsvermoedende dier springen zodra het zich buiten waagt. Dus, terwijl je hond in het park al spelend zijn hondenvrienden achternazit en op het gras ravot (rondrollend in heuse James Bond-stijl), kunnen ze meer dan alleen gras in hun vacht krijgen en met flinke jeuk eindigen!

Onze kattenvrienden laten zich ook niet onbetuigd, want met dit prachtige weer gaan ze op jacht en zitten ze hun prooi achterna doorheen de tuinen van de buurt, velden en struikgewas. Daardoor kunnen zij ook per ongeluk een vlooienterritorium doorkruisen en onderweg een paar vlooien oppikken.

Let wel: je dier hoeft echt niet ver buiten je huis te gaan om in de buurt van vlooien te belanden. Die kunnen zich namelijk ophouden in je eigen tuin, meegereisd met wilde dieren en buurtkatten. Dus zelfs als je dier zich niet buiten je eigen veilige tuin waagt, kan hij nog altijd met vlooien besmet raken.

Terwijl je Perzische kat zich onschuldig languit in de zon uitstrekt of je Spaniël op zijn favoriete plekje in het gras ligt te soezen, kunnen ze dus ongewenste gasten oplopen. In dat koele, weelderige zomergras kunnen namelijk duizenden hongerige nieuwe vlooien op de loer liggen, wachtend op een nietsvermoedend dier waar ze op kunnen springen.

Denk er tijdens de zomer aan dat er altijd wel vlooien in de buurt van je dier kunnen zijn. Daarom is het belangrijk dat je al je huisdieren tegen vlooien beschermt door geregeld een behandeling tegen vlooien en teken van FRONTLINE®* aan te brengen.


* FRONTLINE COMBO® LINE DOG S/M/L/XL (fipronil 10% (w/v) en (S)-methopreen 9% (w/v) per pipet). FRONTLINE COMBO® LINE CAT (fipronil 50,00 mg en (S)-methopreen 60,00 mg per pipet van 0.5 ml). Indicaties: voor behandeling van honden van 2 tot 10 kg lichaamsgewicht (S), van 10 tot 20 kg lichaamsgewicht (M), van 20 tot 40 kg lichaamsgewicht (L), van meer dan 40 kg lichaamsgewicht (XL), van katten en van fretten tegen infestaties met vlooien, alleen of in combinatie met teken en/of (maar niet bij fretten) bijtende luizen. ● Behandeling van besmettingen met vlooien (Ctenocephalides spp.): de insecticide werkzaamheid tegen nieuwe infestaties met volwassen vlooien houdt gedurende 8 weken bij honden of gedurende 4 weken bij katten en fretten aan. Preventie van de vermenigvuldiging van vlooien door inhibitie van de ontwikkeling van eieren (ovicide werking), van larven en poppen (larvicide werking) afkomstig van eieren die werden gelegd door volwassen vlooien (bij honden gedurende 8 weken en bij katten gedurende 6 weken na toediening). ● Behandeling van besmettingen met teken (bij honden en katten: Ixodes ricinus, Dermacentor variabilis, Dermacentor reticulatus (enkel bij de hond), Rhipicephalus sanguineus; bij fretten: Ixodes ricinus). Het diergeneesmiddel heeft een persisterende acaricide werking tot 4 weken (honden en fretten) en tot 2 weken (katten) tegen teken (bij kat en fret gebaseerd op experimentele gegevens). ● Behandeling van besmettingen met bijtende luizen bij honden (Trichodectes canis) en bij katten (Felicola subrostratus). Voorzorgsmaatregel: Het diergeneesmiddel niet toedienen aan puppy’s jonger dan 8 weken oud en/of aan puppy’s die minder dan 2 kg wegen. Niet toedienen aan kittens jonger dan 8 weken oud en/of aan kittens die minder dan 1 kg wegen. Niet toedienen aan fretten jonger dan 6 maanden oud. Aflevering: Vrij. Lees aandachtig de bijsluiter. DOG: BE-V4469xx (xx = 15 (S); 24 (M); 33 (L); 42 (XL)); CAT: BE-V446906. Voor meer informatie: raadpleeg de bijsluiter of bij Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA, Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel. Datum herziening tekst: 27/10/2020. hr110121. ©2021 – alle rechten voorbehouden.

V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-BE-PET-0081-2021- 07/2021

Boehringer Ingelheim