Vlooien op je huisdier. het is maar het topje van de ijsberg!
Parasieten/April 21

Als je vlooien op je onbehandelde huisdier ziet, is de kans groot dat er nog een veelvoud zich in de nabije omgeving ophoudt. De volwassen vlooien voeden zich niet enkel met het bloed van je dier, maar ze leggen er ook eitjes op - tot wel 50 per dag! Deze minuscule eitjes lijken op zandkorrels en vallen van je dier af, op de vloer van je huis. In amper een dag tijd (of tot 12 dagen later) komt het ei uit en komt er een vlooienlarve uitgekropen. Larven zijn ongeveer een halve centimeter lang (en dus nog altijd moeilijk te zien) en verbergen zich op donkere plaatsen, zoals in tapijten, onder meubels of in de kieren en spleten van vloerplanken.

Na een paar weken vormen de larven een cocon. Cocons zijn kleverig en soms moeilijk te verwijderen, zelfs met een stofzuiger. De cocon beschermt de pop, opdat die zich kan ontwikkelen tot een volwassen vlo. Volwassen vlooien verlaten de cocon pas als er een dier (of mens) in de buurt is, waaraan ze zich kunnen voeden. Als een vlo op je dier springt en zich eraan voedt, begint ze 24 uur later eitjes te leggen, waardoor de levenscyclus herbegint.

Je kan deze cyclus op een paar manieren doorbreken om een vlooienplaag bij je dier of in je huis te bestrijden:

1. Het is belangrijk dat je de volwassen vlooien op je huisdier binnen de 24 uur doodt met een product als FRONTLINE® Spot On* of FRONTLINE Combo® Line** om te voorkomen dat de vlooien eitjes kunnen leggen.

2. Er komen voortdurend nieuwe vlooien uit, die op je huisdier kunnen springen. Als je deze vlooien binnen de 24 uur doodt, doorbreek je hun levenscyclus.

3. FRONTLINE Combo® Line** werkt met actieve Insect Growth Regulator-technologie, die voorkomt dat pas gelegde vlooieneitjes uitkomen en vermijdt dat zich larven in je huis ontwikkelen.

4. Geregeld behandelen is belangrijk om een vlooienplaag in je huis te voorkomen. Het kan tot 3 maanden duren om de situatie onder controle te krijgen en alle vlooienstadia in je huis uit te roeien.

5. Je kan ook een huishoudelijke spray met een Insect Growth Regulator gebruiken, zoals FRONTLINE® HomeGard*** om alle levensstadia van de vlooien in je huis te doden.

6. Het is belangrijk om je dier geregeld preventief te behandelen, het hele jaar rond, en zo een moeilijk te bestrijden plaag te voorkomen.
*FRONTLINE® SPOT ON KAT - Indicaties: behandeling en preventie van vlooienbesmettingen, van besmettingen met bijtende luizen en alle stadia van teken zoals Rhipicephalus sanguineus, Dermacentor variabilis, Ixodes scapularis* en Ixodes ricinus*.(* de meest belangrijke vectoren voor de humane en feliene ziekte van Lyme). Bij de kat na een éénmalige dosis een beschermingsduur van ongeveer 1 maand tegen nieuwe vlooienbesmettingen. Voor de teken is er een effectiviteit van 100 % tot de 17de dag, die vermindert tot 86% op de 30ste dag. Het diergeneesmiddel niet toedienen aan kittens jonger dan 8 weken oud en/of aan kittens die minder dan 1 kg wegen. Aflevering: Vrij. Lees aandachtig de bijsluiter. BE-V180433. Voor meer informatie: raadpleeg de bijsluiter of bij Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA, Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel. Datum herziening tekst: 29/09/2020. hr110121. © 2021– alle rechten voorbehouden.

 FRONTLINE® Spot On Hond - Indicaties: behandeling en preventie van besmetting door vlooien, bijtende luizen en teken bij de hond. Een eenmalige toediening zorgt voor een bescherming tegen vlooien tot maximaal 3 maanden en tegen teken gedurende 1 maand. Het diergeneesmiddel niet toedienen aan puppies jonger dan 8 weken oud en/of aan puppies die minder dan 2 kg wegen. Aflevering: Vrij. Lees aandachtig de bijsluiter. BE-V188745, BE-V189021, BE-V189217 en BE-V218662. Voor meer informatie: raadpleeg de bijsluiter of bij Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA, Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel. Datum herziening tekst: 29/09/2020. hr110121. © 2021 – alle rechten voorbehouden.

**FRONTLINE COMBO® LINE DOG S/M/L/XL (fipronil 10% (w/v) en (S)-methopreen 9% (w/v) per pipet). FRONTLINE COMBO® LINE CAT (fipronil 50,00 mg en (S)-methopreen 60,00 mg per pipet van 0.5 ml). Indicaties: voor behandeling van honden van 2 tot 10 kg lichaamsgewicht (S), van 10 tot 20 kg lichaamsgewicht (M), van 20 tot 40 kg lichaamsgewicht (L), van meer dan 40 kg lichaamsgewicht (XL), van katten en van fretten tegen infestaties met vlooien, alleen of in combinatie met teken en/of (maar niet bij fretten) bijtende luizen. ● Behandeling van besmettingen met vlooien (Ctenocephalides spp.): de insecticide werkzaamheid tegen nieuwe infestaties met volwassen vlooien houdt gedurende 8 weken bij honden of gedurende 4 weken bij katten en fretten aan. Preventie van de vermenigvuldiging van vlooien door inhibitie van de ontwikkeling van eieren (ovicide werking), van larven en poppen (larvicide werking) afkomstig van eieren die werden gelegd door volwassen vlooien (bij honden gedurende 8 weken en bij katten gedurende 6 weken na toediening). ● Behandeling van besmettingen met teken (bij honden en katten: Ixodes ricinus, Dermacentor variabilis, Dermacentor reticulatus (enkel bij de hond), Rhipicephalus sanguineus; bij fretten: Ixodes ricinus). Het diergeneesmiddel heeft een persisterende acaricide werking tot 4 weken (honden en fretten) en tot 2 weken (katten) tegen teken (bij kat en fret gebaseerd op experimentele gegevens). ● Behandeling van besmettingen met bijtende luizen bij honden (Trichodectes canis) en bij katten (Felicola subrostratus). Voorzorgsmaatregel: Het diergeneesmiddel niet toedienen aan puppy’s jonger dan 8 weken oud en/of aan puppy’s die minder dan 2 kg wegen. Niet toedienen aan kittens jonger dan 8 weken oud en/of aan kittens die minder dan 1 kg wegen. Niet toedienen aan fretten jonger dan 6 maanden oud. Aflevering: Vrij. Lees aandachtig de bijsluiter. DOG: BE-V4469xx (xx = 15 (S); 24 (M); 33 (L); 42 (XL)); CAT: BE-V446906. Voor meer informatie: raadpleeg de bijsluiter of bij Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA, Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel. Datum herziening tekst: 27/10/2020. hr110121. ©2021 – alle rechten voorbehouden.

***FRONTLINE HOMEGARD® Insecticide en acaricidespray voor huishoudelijk gebruik is een spuitbus met oppervlaktespray voor de behandeling binnen van niet-afwasbare meubelen en huishoudelijk textiel zoals tapijten, matten, fauteuils om vlooien en teken uit te roeien en heeft een langdurig effect. Werkzame stoffen: Permethrin; S-Methopreen . Houd kinderen en huisdieren uit de buurt tijdens de behandeling. NIET RECHTSTREEKS OP DIEREN GEBRUIKEN. Permethrin kan gevaarlijk zijn voor katten. Niet gebruiken op katten of in kattenmanden. EU-0021035-0001 1-1. Toelatingshouder: Agrobiothers Laboratoire, ZI route des Platières, 71 290 CUISERY, France. Product distributeur: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA, Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1150 Brussel, België tel. 02 773 34 56 (Antigifcentrum: tel. 070 245 245). Gebruik biociden veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA -BE-PET-0045-2021– 04/2021

Boehringer Ingelheim