Risiconiveau 4 voor teken!
Parasieten/April 20

Waar je in België ook woont, je huisdieren kunnen overal met teken besmet worden. Deze hematofage parasieten leven voornamelijk op vochtige plaatsen (zoals bossen), maar worden ook aangetroffen in parken en stadstuinen.

Teken zijn het hele jaar door in België aanwezig, maar zijn vooral actief van maart tot oktober, wanneer de temperatuur gewoonlijk wat hoger is. Hun aanwezigheid en aantal hangt af van verschillende factoren, zoals het klimaat of de aanwezige soorten vegetatie, wat verklaart waarom het alarmniveau in april verhoogd werd naar 4.

Er wordt deze week een temperatuurstijging tot 20°C verwacht, wat voor deze periode van het jaar 5°C warmer is dan gewoonlijk. Door deze temperatuurstijging verhoogt het risiconiveau van 4 naar 5.

Wat houdt risiconiveau 4 in?

Risiconiveau 4 betekent dat er een groot risico op tekenbeten bestaat. Tijdens deze periode zijn preventieve maatregelen tegen teken dus ten sterkste aangeraden. Onthoud dat teken zowel bij mensen als dieren ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Welke preventieve maatregelen kan je nemen?

  • Vermijd risicogebieden.
  • Als je het bos ingaat, probeer dan zoveel mogelijk met je hond op de gemarkeerde paden te blijven en contact met struiken of hoog gras te vermijden.
  • Bescherm je dier met een tekenwerend middel.
  • Als je een teek aantreft, verwijder die dan met een tekentang.
  • Probeer de teek niet te verdoven met ether of een ander product.
  • Plet de teek niet.
  • Verbrand de teek niet.
  • Trek niet aan de teek.

Hoe vermijd je risicogebieden?

Om risicogebieden te vermijden of te weten of je in een risicogebied woont, raadpleeg je de website fleatickrisk.com. Deze site voorspelt op basis van meteorologische gegevens het risico op de aanwezigheid van teken, vlooien, muggen en zandvliegen in heel Europa. Je kan je eigen specifieke regio selecteren. De site wordt wekelijks bijgewerkt met nieuwe data.

V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-PET-0046-2020 – 04/2020

Boehringer Ingelheim