Opgepast voor ongewenste gasten in je tuin!
Parasieten/April 21

Het is eindelijk lente! Tijd om de tuinmeubelen in je tuinhuis van onder het stof te halen en lekker in de tuin van de lentezon te genieten! Je dier zal je met veel plezier vergezellen. De meeste honden en katten zijn gek op de zon en zullen languit in de tuin van de eerste zonnestralen komen genieten. Als het te warm wordt, schuiven ze wel op naar een schaduwrijk plekje onder een boom of struik.

Let wel op, want jij en je dier zijn mogelijk niet de enige die dit een ideaal plekje vinden. Teken zijn het actiefst tijdens de lente en kunnen overal op de loer liggen - ook in jouw tuin! Hoe geraken teken in je tuin? Wilde dieren, zoals vogels, vossen en egels, komen vaak naar onze tuinen op zoek naar voedsel of een plek om een nest te maken. Jammer genoeg kunnen ze ook ongewenste gasten met zich meedragen: teken. Zodra een teek klaar is met zich te voeden, maakt ze zich los van haar gastheer en valt ze op de grond waar ze zich dan bevindt. Dat kan dus in jouw tuin zijn.

Sommige teken kunnen ook inactief in je tuin verborgen gebleven zijn, de hele koude winter lang. Wanneer het dan warmer wordt in de lente, worden deze sluimerende teken terug wakker en gaan ze in hun omgeving op zoek naar een maaltijd. Ze houden zich het liefst op in schaduwrijke, vochtige plaatsen met veel gras of dichte begroeiing. Op de rand van een blad of een grassprietje wachten ze hier geduldig op hun volgende maaltijd, die jouw nietsvermoedende zon- of schaduwminnende huisdier kan zijn!

We geven enkele gouden tips voor een ‘lenteschoonmaak’ in je tuin om verstopplaatsen van teken te verwijderen:

  • Verwijder dode bladeren en takjes uit je tuin.
  • Houd het gras netjes gemaaid.
  • Gebruik een snoeischaar om met gras of planten overgroeide plaatsen vrij te maken.
  • Let wel op dat je geen egels verwondt die onder de bladeren kunnen liggen slapen!

Nu onze huisdieren dit voorjaar weer meer tijd buiten doorbrengen, is het dus belangrijk om ze regelmatig te controleren op teken, ook als ze nooit je eigen tuin verlaten. Als je helemaal zeker wil zijn, help je hen te beschermen door deze lente geregeld FRONTLINE® Spot On* of FRONTLINE Combo® Line** te gebruiken. Zo kan je met een gerust hart samen veel tijd buiten doorbrengen.

*FRONTLINE® SPOT ON KAT - Indicaties: behandeling en preventie van vlooienbesmettingen, van besmettingen met bijtende luizen en alle stadia van teken zoals Rhipicephalus sanguineus, Dermacentor variabilis, Ixodes scapularis* en Ixodes ricinus*.(* de meest belangrijke vectoren voor de humane en feliene ziekte van Lyme). Bij de kat na een éénmalige dosis een beschermingsduur van ongeveer 1 maand tegen nieuwe vlooienbesmettingen. Voor de teken is er een effectiviteit van 100 % tot de 17de dag, die vermindert tot 86% op de 30ste dag. Het diergeneesmiddel niet toedienen aan kittens jonger dan 8 weken oud en/of aan kittens die minder dan 1 kg wegen. Aflevering: Vrij. Lees aandachtig de bijsluiter. BE-V180433. Voor meer informatie: raadpleeg de bijsluiter of bij Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA, Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel. Datum herziening tekst: 29/09/2020. hr110121. © 2021– alle rechten voorbehouden.

 FRONTLINE® Spot On Hond - Indicaties: behandeling en preventie van besmetting door vlooien, bijtende luizen en teken bij de hond. Een eenmalige toediening zorgt voor een bescherming tegen vlooien tot maximaal 3 maanden en tegen teken gedurende 1 maand. Het diergeneesmiddel niet toedienen aan puppies jonger dan 8 weken oud en/of aan puppies die minder dan 2 kg wegen. Aflevering: Vrij. Lees aandachtig de bijsluiter. BE-V188745, BE-V189021, BE-V189217 en BE-V218662. Voor meer informatie: raadpleeg de bijsluiter of bij Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA, Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel. Datum herziening tekst: 29/09/2020. hr110121. © 2021 – alle rechten voorbehouden.

**FRONTLINE COMBO® LINE DOG S/M/L/XL (fipronil 10% (w/v) en (S)-methopreen 9% (w/v) per pipet). FRONTLINE COMBO® LINE CAT (fipronil 50,00 mg en (S)-methopreen 60,00 mg per pipet van 0.5 ml). Indicaties: voor behandeling van honden van 2 tot 10 kg lichaamsgewicht (S), van 10 tot 20 kg lichaamsgewicht (M), van 20 tot 40 kg lichaamsgewicht (L), van meer dan 40 kg lichaamsgewicht (XL), van katten en van fretten tegen infestaties met vlooien, alleen of in combinatie met teken en/of (maar niet bij fretten) bijtende luizen. ● Behandeling van besmettingen met vlooien (Ctenocephalides spp.): de insecticide werkzaamheid tegen nieuwe infestaties met volwassen vlooien houdt gedurende 8 weken bij honden of gedurende 4 weken bij katten en fretten aan. Preventie van de vermenigvuldiging van vlooien door inhibitie van de ontwikkeling van eieren (ovicide werking), van larven en poppen (larvicide werking) afkomstig van eieren die werden gelegd door volwassen vlooien (bij honden gedurende 8 weken en bij katten gedurende 6 weken na toediening). ● Behandeling van besmettingen met teken (bij honden en katten: Ixodes ricinus, Dermacentor variabilis, Dermacentor reticulatus (enkel bij de hond), Rhipicephalus sanguineus; bij fretten: Ixodes ricinus). Het diergeneesmiddel heeft een persisterende acaricide werking tot 4 weken (honden en fretten) en tot 2 weken (katten) tegen teken (bij kat en fret gebaseerd op experimentele gegevens). ● Behandeling van besmettingen met bijtende luizen bij honden (Trichodectes canis) en bij katten (Felicola subrostratus). Voorzorgsmaatregel: Het diergeneesmiddel niet toedienen aan puppy’s jonger dan 8 weken oud en/of aan puppy’s die minder dan 2 kg wegen. Niet toedienen aan kittens jonger dan 8 weken oud en/of aan kittens die minder dan 1 kg wegen. Niet toedienen aan fretten jonger dan 6 maanden oud. Aflevering: Vrij. Lees aandachtig de bijsluiter. DOG: BE-V4469xx (xx = 15 (S); 24 (M); 33 (L); 42 (XL)); CAT: BE-V446906. Voor meer informatie: raadpleeg de bijsluiter of bij Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA, Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel. Datum herziening tekst: 27/10/2020. hr110121. ©2021 – alle rechten voorbehouden.

V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA -BE-PET-0046-2021– 04/2021

Boehringer Ingelheim