Help ik heb vlooien in mijn huis, maar ik heb geen huisdieren!
Parasieten/March 21

Waar komen die vlooien vandaan en wat moet je nu doen? Het is niet prettig om vlooien in huis te hebben en als je geen huisdieren hebt, kan het een raadsel lijken hoe die daar terechtgekomen zijn. Het meest waarschijnlijke scenario is dat je bezoekers met een huisdier dat vlooien had over de vloer hebt gehad, of dat je naar een huis verhuisd bent waar voordien katten of honden hebben geleefd - ook al kunnen ze al maanden geleden verhuisd zijn.

Tijdens hun ontwikkeling tot volwassen vlooien zitten vlooienpoppen in een beschermende cocon, en in deze beschermde staat kunnen ze behoorlijk lang blijven wachten op de komst van een nieuwe gastheer. De vlooien komen pas tevoorschijn als ze denken dat er een nieuwe gastheer is aangekomen. Dat voelen ze aan door beweging, warmte en kooldioxide te detecteren, omdat die aangeven dat er een levende, ademende gastheer in de buurt is. De aanwezige vlooien zijn waarschijnlijk kattenvlooien of hondenvlooien en hoewel ze mensen kunnen bijten, vinden ze die niet geschikt als gastheer en zullen ze zich weer laten vallen. Doordat vlooien bij mensen geen bloedmaaltijd kunnen nemen, gaan ze uiteindelijk dood (ze hebben immers een bloedmaaltijd nodig om eitjes te kunnen leggen), maar het is wel mogelijk dat je gezin vaak gebeten wordt voor het zover is.

Als een onbehandeld huisdier je huis binnenkomt, kan een vlo erop springen, zich voeden en eitjes leggen. Dit neemt wel 24 uur in beslag, dus als het dier dan niet meer in jouw huis is, wordt de levenscyclus van de vlo onderbroken. Al kan er in het huis van dat dier natuurlijk wel een nieuwe vlooienplaag ontstaan! Mensenvlooien komen veel minder vaak voor. Als er mensenvlooien in je huis zijn, ben je voor hen wel een geschikte gastheer. De vlooien kunnen paren en hun levenscyclus zal voortgezet worden, waardoor er in jouw huis een vlooienplaag kan ontstaan.

De meeste mensen willen niet gewoon wachten tot de katten- en hondenvlooien vanzelf uitsterven. FRONTLINE HomeGard® * is een huisspray die volwassen vlooien in je huis doodt en de ontwikkeling van eitjes en larven tot 6 maanden kan voorkomen. Je kan hem gebruiken voor tapijten, kieren en spleten in vloeren, beddengoed voor huisdieren en zacht gestoffeerd meubilair, om vlooien uit te roeien en herbesmetting te helpen voorkomen. De spray is niet geschikt voor gebruik op harde meubels omdat vlooien normaal gesproken niet op zulke plaatsen verblijven.

Krachtig stofzuigen kan ook helpen om de vlooien in cocons te verstoren: de cocons zijn erg kleverig en dus niet makkelijk op te zuigen, maar de trilling kan ze aanmoedigen om uit te komen. Indien mogelijk is het ook altijd een goed idee om beddengoed op minstens 60 graden te wassen. Pluchen kinderspeelgoed kan je 5 dagen in een zak in de diepvriezer steken om de aanwezige vlooien te doden.

Via je kleding of schoenen kan je ook vlooieneitjes mee naar binnen brengen, maar als je geen huisdieren hebt, is het erg onwaarschijnlijk dat die zich in je huis zullen ontwikkelen tot een levensvatbare populatie. Als je wel huisdieren hebt, is een regelmatige preventieve behandeling van je huisdier met bijv. Frontline spot-on** of Frontline ComboLine*** nodig om de levenscyclus van de vlo te doorbreken en te voorkomen dat er vlooienplagen in je huis uitbreken.

V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-PET-0035-2021 – 03/2021

*FRONTLINE HOMEGARD® Insecticide en acaricidespray voor huishoudelijk gebruik is een spuitbus met oppervlaktespray voor de behandeling binnen van niet-afwasbare meubelen en huishoudelijk textiel zoals tapijten, matten, fauteuils om vlooien en teken uit te roeien en heeft een langdurig effect. Werkzame stoffen: Permethrin; S-Methopreen . Houd kinderen en huisdieren uit de buurt tijdens de behandeling. NIET RECHTSTREEKS OP DIEREN GEBRUIKEN. Permethrin kan gevaarlijk zijn voor katten. Niet gebruiken op katten of in kattenmanden. EU-0021035-0001 1-1. Toelatingshouder: Agrobiothers Laboratoire, ZI route des Platières, 71 290 CUISERY, France. Product distributeur: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA, Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1150 Brussel, België tel. 02 773 34 56 (Antigifcentrum: tel. 070 245 245). Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

**FRONTLINE® SPOT ON KAT - Indicaties: behandeling en preventie van vlooienbesmettingen, van besmettingen met bijtende luizen en alle stadia van teken zoals Rhipicephalus sanguineus, Dermacentor variabilis, Ixodes scapularis* en Ixodes ricinus*.(* de meest belangrijke vectoren voor de humane en feliene ziekte van Lyme). Bij de kat na een éénmalige dosis een beschermingsduur van ongeveer 1 maand tegen nieuwe vlooienbesmettingen. Voor de teken is er een effectiviteit van 100 % tot de 17de dag, die vermindert tot 86% op de 30ste dag. Het diergeneesmiddel niet toedienen aan kittens jonger dan 8 weken oud en/of aan kittens die minder dan 1 kg wegen. Aflevering: Vrij. Lees aandachtig de bijsluiter. BE-V180433. Voor meer informatie: raadpleeg de bijsluiter of bij Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA, Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel. Datum herziening tekst: 29/09/2020. hr110121. © 2021 – alle rechten voorbehouden.

FRONTLINE® Spot On Hond - Indicaties: behandeling en preventie van besmetting door vlooien, bijtende luizen en teken bij de hond. Een eenmalige toediening zorgt voor een bescherming tegen vlooien tot maximaal 3 maanden en tegen teken gedurende 1 maand. Het diergeneesmiddel niet toedienen aan puppies jonger dan 8 weken oud en/of aan puppies die minder dan 2 kg wegen. Aflevering: Vrij. Lees aandachtig de bijsluiter. BE-V188745, BE-V189021, BE-V189217 en BE-V218662. Voor meer informatie: raadpleeg de bijsluiter of bij Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA, Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel. Datum herziening tekst: 29/09/2020. hr110121.

© 2021 – alle rechten voorbehouden.

***FRONTLINE COMBO® LINE DOG S/M/L/XL (fipronil 10% (w/v) en (S)-methopreen 9% (w/v) per pipet). FRONTLINE COMBO® LINE CAT (fipronil 50,00 mg en (S)-methopreen 60,00 mg per pipet van 0.5 ml). Indicaties: voor behandeling van honden van 2 tot 10 kg lichaamsgewicht (S), van 10 tot 20 kg lichaamsgewicht (M), van 20 tot 40 kg lichaamsgewicht (L), van meer dan 40 kg lichaamsgewicht (XL), van katten en van fretten tegen infestaties met vlooien, alleen of in combinatie met teken en/of (maar niet bij fretten) bijtende luizen. ● Behandeling van besmettingen met vlooien (Ctenocephalides spp.): de insecticide werkzaamheid tegen nieuwe infestaties met volwassen vlooien houdt gedurende 8 weken bij honden of gedurende 4 weken bij katten en fretten aan. Preventie van de vermenigvuldiging van vlooien door inhibitie van de ontwikkeling van eieren (ovicide werking), van larven en poppen (larvicide werking) afkomstig van eieren die werden gelegd door volwassen vlooien (bij honden gedurende 8 weken en bij katten gedurende 6 weken na toediening). ● Behandeling van besmettingen met teken (bij honden en katten: Ixodes ricinus, Dermacentor variabilis, Dermacentor reticulatus (enkel bij de hond), Rhipicephalus sanguineus; bij fretten: Ixodes ricinus). Het diergeneesmiddel heeft een persisterende acaricide werking tot 4 weken (honden en fretten) en tot 2 weken (katten) tegen teken (bij kat en fret gebaseerd op experimentele gegevens). ● Behandeling van besmettingen met bijtende luizen bij honden (Trichodectes canis) en bij katten (Felicola subrostratus). Voorzorgsmaatregel: Het diergeneesmiddel niet toedienen aan puppy’s jonger dan 8 weken oud en/of aan puppy’s die minder dan 2 kg wegen. Niet toedienen aan kittens jonger dan 8 weken oud en/of aan kittens die minder dan 1 kg wegen. Niet toedienen aan fretten jonger dan 6 maanden oud. Aflevering: Vrij. Lees aandachtig de bijsluiter. DOG: BE-V4469xx (xx = 15 (S); 24 (M); 33 (L); 42 (XL)); CAT: BE-V446906. Voor meer informatie: raadpleeg de bijsluiter of bij Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA, Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel. Datum herziening tekst: 27/10/2020. hr110121. ©2021– alle rechten voorbehouden.


Boehringer Ingelheim