Daar is de lente... opgepast voor teken!
Parasieten/April 21

Nu de lente in het land is, zal je trouwe viervoeter zin hebben om er op uit te trekken en lekker van de zon te genieten. Na een lange, natte en koude winter binnen zullen ook katten evenveel zin hebben om terug meer naar buiten te gaan en in de buurt op jacht te trekken. Maar denk eraan: de lente is ook het seizoen waarin teken het actiefst zijn. Nu het gras en allerlei andere planten terug opbloeien in de lentezon, houden teken zich daarin schuil om zich aan jouw dier te kunnen voeden.

Wilde dieren die zich in de winter warm en veilig verscholen hielden, duiken ook terug op in de natuur, op zoek naar voedsel en nestmateriaal. Vogels en kleine zoogdieren, zoals knaagdieren en egels, kunnen allemaal leven op plaatsen die besmet zijn met teken. Als je kat tijdens het jagen met hen in aanraking komt, kan zij op die manier zelf ook besmet raken. Het is belangrijk om te onthouden dat teken niet enkel ongemak en irritatie veroorzaken. Wanneer ze zich aan je dier voeden, kunnen ze ook vervelende infecties doorgeven, zoals de ziekte van Lyme, een bacteriële infectie, en Babesia canis, een parasiet die bij honden in het bloed aanwezig kan zijn. Beide ziektes kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je huisdier, en als babesiosis niet snel behandeld wordt, kan het zelfs fataal zijn.

Help daarom je honden en katten tegen teken te beschermen door deze lente geregeld FRONTLINE® Spot On* of FRONTLINE Combo® Line** aan te brengen. Zo kan je dier voluit van de buitenlucht genieten, zonder zorgen om eventuele teken. Denk eraan om na elk buitenavontuur te controleren of er geen teken aanwezig zijn, en als je er toch een aantreft, verwijder ze dan met een tekentang.

*FRONTLINE® SPOT ON KAT - Indicaties: behandeling en preventie van vlooienbesmettingen, van besmettingen met bijtende luizen en alle stadia van teken zoals Rhipicephalus sanguineus, Dermacentor variabilis, Ixodes scapularis* en Ixodes ricinus*.(* de meest belangrijke vectoren voor de humane en feliene ziekte van Lyme). Bij de kat na een éénmalige dosis een beschermingsduur van ongeveer 1 maand tegen nieuwe vlooienbesmettingen. Voor de teken is er een effectiviteit van 100 % tot de 17de dag, die vermindert tot 86% op de 30ste dag. Het diergeneesmiddel niet toedienen aan kittens jonger dan 8 weken oud en/of aan kittens die minder dan 1 kg wegen. Aflevering: Vrij. Lees aandachtig de bijsluiter. BE-V180433. Voor meer informatie: raadpleeg de bijsluiter of bij Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA, Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel. Datum herziening tekst: 29/09/2020. hr110121. © 2021– alle rechten voorbehouden.

 FRONTLINE® Spot On Hond - Indicaties: behandeling en preventie van besmetting door vlooien, bijtende luizen en teken bij de hond. Een eenmalige toediening zorgt voor een bescherming tegen vlooien tot maximaal 3 maanden en tegen teken gedurende 1 maand. Het diergeneesmiddel niet toedienen aan puppies jonger dan 8 weken oud en/of aan puppies die minder dan 2 kg wegen. Aflevering: Vrij. Lees aandachtig de bijsluiter. BE-V188745, BE-V189021, BE-V189217 en BE-V218662. Voor meer informatie: raadpleeg de bijsluiter of bij Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA, Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel. Datum herziening tekst: 29/09/2020. hr110121. © 2021 – alle rechten voorbehouden.

**FRONTLINE COMBO® LINE DOG S/M/L/XL (fipronil 10% (w/v) en (S)-methopreen 9% (w/v) per pipet). FRONTLINE COMBO® LINE CAT (fipronil 50,00 mg en (S)-methopreen 60,00 mg per pipet van 0.5 ml). Indicaties: voor behandeling van honden van 2 tot 10 kg lichaamsgewicht (S), van 10 tot 20 kg lichaamsgewicht (M), van 20 tot 40 kg lichaamsgewicht (L), van meer dan 40 kg lichaamsgewicht (XL), van katten en van fretten tegen infestaties met vlooien, alleen of in combinatie met teken en/of (maar niet bij fretten) bijtende luizen. ● Behandeling van besmettingen met vlooien (Ctenocephalides spp.): de insecticide werkzaamheid tegen nieuwe infestaties met volwassen vlooien houdt gedurende 8 weken bij honden of gedurende 4 weken bij katten en fretten aan. Preventie van de vermenigvuldiging van vlooien door inhibitie van de ontwikkeling van eieren (ovicide werking), van larven en poppen (larvicide werking) afkomstig van eieren die werden gelegd door volwassen vlooien (bij honden gedurende 8 weken en bij katten gedurende 6 weken na toediening). ● Behandeling van besmettingen met teken (bij honden en katten: Ixodes ricinus, Dermacentor variabilis, Dermacentor reticulatus (enkel bij de hond), Rhipicephalus sanguineus; bij fretten: Ixodes ricinus). Het diergeneesmiddel heeft een persisterende acaricide werking tot 4 weken (honden en fretten) en tot 2 weken (katten) tegen teken (bij kat en fret gebaseerd op experimentele gegevens). ● Behandeling van besmettingen met bijtende luizen bij honden (Trichodectes canis) en bij katten (Felicola subrostratus). Voorzorgsmaatregel: Het diergeneesmiddel niet toedienen aan puppy’s jonger dan 8 weken oud en/of aan puppy’s die minder dan 2 kg wegen. Niet toedienen aan kittens jonger dan 8 weken oud en/of aan kittens die minder dan 1 kg wegen. Niet toedienen aan fretten jonger dan 6 maanden oud. Aflevering: Vrij. Lees aandachtig de bijsluiter. DOG: BE-V4469xx (xx = 15 (S); 24 (M); 33 (L); 42 (XL)); CAT: BE-V446906. Voor meer informatie: raadpleeg de bijsluiter of bij Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA, Arnaud Fraiteurlaan 15-23, 1050 Brussel. Datum herziening tekst: 27/10/2020. hr110121. ©2021 – alle rechten voorbehouden.

V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-PET-0043-2021– 04/2021

Boehringer Ingelheim