Bescherm je tegen teken in 4 stappen
Parasieten/February 20

Wat is een teek?

Teken zijn bloedzuigende parasieten die behoren tot de spinachtigen. Om te kunnen groeien, moet een teek in elk stadium van zijn ontwikkeling bloed opnemen. Daarvoor klimmen ze naar de top van lage begroeiing, waar ze wachten tot er een potentiële gastheer (mens of dier) langskomt. Zodra hij een prooi gevonden heeft, kruipt de teek over de huid om een geschikte plaats op het lichaam te vinden. Uiteindelijk klemt hij zich met zijn "rostrum" in de huid vast om enkele dagen lang bloed uit zijn prooi te zuigen. 

Waar bevinden zich teken?

De meest voorkomende teken in België zijn Ixodes Ricinus, veruit de meest verspreide, en Ixodes Hexagonus, die in stadstuinen aangetroffen wordt. Deze tekensoorten komen vooral in bossen en dus eerder vochtige gebieden voor. Hun aanwezigheid en aantal hangt af van verschillende factoren: klimaat, type aanwezige vegetatie, beschikbaarheid van gastheren (knaagdieren, wild...). Ze zijn vooral te vinden op plaatsen met lage vegetatie (varens, struikgewas, hoge grassen...) en in schaduwrijke gebieden.

De meeste tekenbeten worden dan ook opgelopen tijdens boswandelingen. Je kan teken echter ook aantreffen in de tuin, in weilanden en zelfs in stedelijke groenvoorzieningen.

Wanneer zijn ze actief?

Teken zijn het hele jaar door aanwezig, maar zijn alleen actief bij temperaturen boven 10-12°C. In België zijn teken vooral actief van maart tot oktober (lente en herfst), wanneer het warm en vochtig is.

Een goede preventie in 4 stappen

  • Vermijd risicogebieden. Als je het bos ingaat, is het aan te raden om met je hond op de gemarkeerde paden te blijven en contact met struiken of hoog gras te vermijden.
  • Bescherm je dier met een tekenwerend middel
  • Controleer na een wandeling je dier, jezelf en je gezinsleden op de aanwezigheid van teken.
  • Als je een teek aantreft, verwijder die dan met een tekentang. En bovenal:
  1. Probeer de teek niet te verdoven met ether of een ander product
  2. Plet de teek niet
  3. Verbrand de teek niet
  4.  Trek niet aan de teek


BE-PET-0014-2020 - 02/2020

Boehringer Ingelheim