Frontline
Een baby bij je hond introduceren?
Een baby bij je hond introduceren?

Een nieuw gezinslid dat aan de ‘roedel’ toegevoegd wordt, kan erg indrukwekkend zijn voor je hond. Onze huisdieren zijn heel goed op ons afgestemd en hebben misschien al aangevoeld dat er een verandering in de lucht hangt, maar dat betekent niet dat ze vanzelf weten wat er precies te gebeuren staat. Je dier heeft tijd nodig om zich aan te passen en er zijn verschillende dingen die je kan doen om de overgang te vergemakkelijken en te zorgen voor een goede en veilige band. Hoe vroeger je met de voorbereidingen begint, hoe makkelijker het voor iedereen wordt.

We geven graag enkele tips om je dier voor te bereiden op de komst van een nieuwe huisgenoot:

 

  • Voed je hond goed op

Zorg ervoor dat je hond goed opgevoed is en dat je hem onder controle kan houden - hij moet reageren op basiscommando's als 'zit', 'blijf' en 'kom'. Het is essentieel dat hij het woord 'nee' herkent en begrijpt, en dat hij weet dat hij niet mag opspringen. Het is ook belangrijk om je hond alvast te laten wennen aan de nieuwe routine die na de komst van de baby zal bestaan. Dit is ook een goede manier om verwarring en gevoelens van verwaarlozing tot een minimum te beperken. Dit kan inhouden dat je hem eraan laat wennen om overdag even alleen te zijn terwijl jij in een andere kamer of buitenshuis bent.

 

  • Claim de geur van je baby

Het is een goed idee om je hond te laten kennismaken met de geur van je baby nog voor je ermee thuiskomt. Neem een voorwerp uit het ziekenhuis mee, zoals een slabbetje, en nodig je hond uit om er vanop een afstand aan te snuffelen terwijl jij het vasthoudt, terwijl je hem geleidelijk dichterbij laat komen. Op die manier maak je hem duidelijk dat het voorwerp in je hand van jou is en geef je de hond de toestemming om te snuffelen en dichterbij te komen. Dit helpt het proces van het afbakenen van grenzen en het opwekken van respect voor de baby op gang te brengen. Er zullen ook veel nieuwe voorwerpen in huis zijn die je hond niet kent - het is belangrijk dat hij daaraan went. Leer hem bijvoorbeeld goed naast een kinderwagen lopen en leer hem welk speelgoed binnen van de baby is en niet van hem.

 

  • Stel grenzen

Als je overal in huis bepaalde grenzen kan afbakenen voor de baby er is, maakt dat de overgang voor je huisdier een stuk gemakkelijker. Als er delen van het huis zijn waar je hond niet meer binnen mag eens de baby er is, leer hem dit dan al aan voor je met de baby thuiskomt. Op die manier zal je hond beginnen begrijpen dat er plaatsen zijn waar hij niet mag komen zonder jouw toestemming. Je wil niet dat je hond de komst van de baby associeert met het inperken van de vrijheden die hij vroeger genoot, want dat kan hem boos of van streek maken. Je hond aanleren om achter een babyhekje of in zijn mand te blijven door hem aan te moedigen met traktaties en lof is een goede manier om hem uit de buurt van de baby te houden, terwijl hij toch kan zien wat er allemaal gebeurt en niet het gevoel heeft dat hij iets mist.

 

  • Houd controle over de kennismaking

Je hond voor het eerst aan je kleintje voorstellen is een belangrijke stap die je niet overhaast mag nemen. Vlak voor de introductie een lange wandeling met je hond maken is een goede manier om zijn energiepeil naar beneden te halen en hem in een rustige, onderdanige staat te brengen. Als dat mogelijk is, begroet de moeder de hond best als eerste, omdat hij opgewonden zal zijn om haar na zo’n lange tijd terug te zien. Laat de vader vervolgens de baby rustig binnenbrengen. Het is essentieel dat iedereen zo kalm mogelijk blijft. Tijdens deze eerste kennismaking is het belangrijk dat je de baby niet te dichtbij houdt. Laat je hond aan de baby snuffelen, maar bewaar een respectabele afstand. Als je de geur van je baby al bij je hond geïntroduceerd had, moet die al enigszins vertrouwd zijn. Na verloop van tijd kan je je dier steeds dichter bij de baby laten komen, waarbij je ervoor zorgt dat hij rustig en stil blijft. Het is belangrijk dat je niet tegen je hond roept als hij iets verkeerd doet of je aandacht probeert te trekken. Toon hem gewoon vriendelijk het juiste gedrag en beloon hem als hij het goed doet. Vergeet niet dat dit een volledig nieuwe ervaring voor hem is.

 

  • Denk ook aan je hond

Een nieuw gezinslid verwelkomen kan verwarrend zijn voor je hond. Daarom is het belangrijk dat je je vertrouwde routine probeert aan te houden, met dagelijkse wandelingen en maaltijden op het gebruikelijke tijdstip. Je hond heeft nog altijd veel beweging en interactie nodig om te voorkomen dat hij zich verveelt en gefrustreerd raakt, en om hem zich veilig en ontspannen te helpen voelen over de nieuwe aanwinst voor het gezin. Interactief speelgoed is overigens een geweldige manier om hem te vermaken terwijl jij met je baby bezig bent.

 

  • Voed je baby op

Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk lessen mee te geven over wederzijds respect. Zodra je kind de wereld om zich heen begint te verkennen kan je het onmiddellijk beginnen leren om de hond niet lastig te vallen of pijn te doen door bijvoorbeeld aan zijn staart te trekken. Het is essentieel dat je tijdens elk contact tussen je baby en je hond toezicht houdt om hen een veilige en comfortabele relatie te laten opbouwen.

 

  • Gezondheid

Zorg dat je hond gelukkig en gezind is door hem altijd in orde te houden op het vlak van ontworming, vaccinatie en preventie tegen vlooien en teken.

 

Onthoud: laat je huisdier nooit alleen met je baby, hoe comfortabel het contact tussen beide ook lijkt te verlopen.

 

Dit artikel bevat algemene aanbevelingen. Schakel professionele hulp in voor meer advies over de aanpak van individuele situaties. Als je hond tekenen vertoont van abnormaal of agressief gedrag of als je je zorgen over iets maakt, verwijder je hond of baby dan onmiddellijk en raadpleeg je dierenarts of een gedragsspecialist.

 

V.U.: Boehringer Ingelheim Animal Health Belgium SA - BE-CAN-0064-2021 - 09/2021

Waar vind je Frontline®-producten?
Al onze Frontline®-producten zijn verkrijgbaar in apotheken.
Waar kopen?
Word lid van de Frontline® -gemeenschap en blijf het hele jaar door op de hoogte.